Mia från Restyle gästade Strömsö

Mia från Restyle syateljé i Vasa gästade strömsö i klädvårdsavsnitt

Det var verkligen en rolig upplevelse att få gästa strömsö och prata om det jag brinner för! Jag hoppas att tittarna blev nyfikna och inspirerade till att vårda och ta hand om sina yllekläder. -Mia, RESTYLE by Mia

Mia från Restyle syateljé gästade strömsö

I september skrev Mia artikeln ’Hur ta hand om Strömsötröjan’ som fick fin respons. I december kom Elin från strömsö och hälsade på i butiken på Storalånggatan i Vasa och undrade om jag var intresserad av att gästa strömsö och prata klädvård och skötsel av ylleplagg. Såklart!

Klädvårdsvsnittet visades på YLE TV1 och YLE Fem i mitten av februari 2022. Avsnittet finns att ses tillsvidare på Yle arenan. I den här artikeln sammanfattar vi det vi pratade om på strömsö, och här hittar du också mera info om klädvårdsverktygen som syntes i programmet.

 

Klädvård på strömsö

Bakom en strömsötröja ligger många timmar hantverk och kärlek, och alla handstickade plagg förtjänar rätt vård och omtanke. Strömsöavsnittet Mia medverkade i handlade om klädvård och skötsel av ylleplagg och i synnerhet strömsötröjan. Med lite klädvård blir begagnade kläder hur fina som helst.

När man har tagit bort fläckar, borstat, noppat och ångat, kan det hända att man knappt ser skillnaden från ett nyinköpt plagg. För alla kläder värda att bäras är även värda kärlek och omvårdnad!

Ta hand om strömsötröjan

Maria Holm från Restyle syateljé i grön och beige strömsötröja. Hur ta hand om stickade ylletröjor och strömsötröjan?  grön strömsötröja med klädborste och noppkam ligger på en sten med rönnbär. Hur ta hand om strömsötröjan?

Kortfattat kan vi säga att när det kommer till strömsötröjor och andra ylleplagg så kommer man långt genom att vädra, borsta, noppa och ånga. Många kanske tänker på yllekläder som jobbiga att tvätta men vi vill påstå motsatsen.

Att ta hand om ylleplagg är lättare än du tror. Du behöver sällan tvätta och stryka ull. När det kommer till stickade yllekläder räcker det faktiskt oftast att vädra. Stickade plagg är i regel lättskötta med rätt kunskap och verktyg. Allt du behöver veta om vård och underhåll av strömsötröjor hittar du i den här artikeln.

 

Noppstenen på strömsö

nypynpoisto villaneule

Detta är en ny okänd grej för många. Noppstenen av materialet pimpsten och är ett väldigt effektivt verktyg för att manuellt ta bort ludd från grova och fluffiga ylletyger. Noppsten passar extra bra till tjockare ylletyger, kläder som innehåller fårull och mohair som de flesta stickade tröjor och yllekappor. Men var försiktig på tunna finstickade plagg! Noppstenen hittar du här i webshopen och i RESTYLEs klädvårdsset.

 

Noppmaskinen på strömsö

Pilo No.2 Fabric Shaver - Charcoal uusi nypynpoistaja steamerilta paras nypynpoisto restyle by mia.

pilo no2 fabric shaver sand steamery stockholm. paras nypynpoistaja steamerilta. vaatehuolto restyle ompelimo vaasa.

 

 

 

 

 

 

Den ljusa noppmaskinen som så effektivt tog bort noppor heter Pilo shaver No2 och finns i färgerna charcoal och sand.
Pilo No.2 Fabric Shaver fungerar utmärkt på både kläder och hemtextilier, så som stickade plagg, rockar, scarfs, strumpor, soffor, armstöd och filtar.  Med sina 6 rakblad och ett större munstycke, är Pilo No.2 den starkaste och mest effektiva noppborttagare på marknaden. Du behöver inga batterier, den här noppmaskinen laddar du enkelt med USB-C-sladd. Använd med långsamma, cirklande rörelser över plagget. Läs mer om olika typer noppborttagare i artikeln ’Hur välja noppborttagare?’.

 

Steamern från strömsö

cirrus No.3 sand vaatehöyrystin steamery stockholm suomi. paras vaatehöyrystin. valkoinen vaatehöyrystin. vaatehuolto RESTYLE ompelimo Vaasa.

Varför skall man steama? Steaming är mer hållbart och skonsamt än tvättning i maskin. Genom att ånga förlänger du tvättavståndet på dina kläder som gör att de håller längre. När du ångar undviker du dessutom att få fula strykmärken eller avtryck på dina kläder som ett vanligt strykjärn kan ge. Att ånga är mycket enkelt och kräver ingen strykbräda.

Den ljusa handhållna steamern eller ångaren som visades på strömsö var en Cirrus No3 ironsteamer i färgen sand. Läs mer om steamern här. Den större stående steamern med klädhängare heter Cumulus no3 homesteamer. Vill du läsa mer om steaming och vanliga frågor och svar rekommenderar vi artkieln ’Varför ånga kläder? -Allt om steamers’.

Förvaring av yllekläder

estyle pellava vaatesäilytys setti. restyles klädförvarings set i linne. restyle clothing care set in linen. handmade in vaasa finland.

 

 

 

 

 

 

 

Det allra viktigaste att tänka på när man långtidsförvarar kläder är att de bör vara rena och torra, och förvaras på en mörk och torr plats. Lägg gärna med lite cederträ eller lavendelpåsar för att skrämma bort ohyra. Läs mer om RESTYLEs klädförvaringsset i linnetyg här.

En stickad tröja kan tappa formen om den förvaras hängande på en galge. Ett tips om man ändå vill hänga sin tröja är att vika den dubbelt, sätta galgen under ärmen för att sedan vika tröjan över galgen. Genom att använda klädhängaröverdrag hålls kläderna snyggt på plats och halkar inte av galgen. Vill man förvara kläder ur säsong på galge kan det vara bra att trä över en klädpåse så att kläderna hålls rena.

Yles egen artikel om Mias klädvårdstips hittar ni här. 

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!