RESTYLEs klädvårdsset

RESTYLEs klädvårdsset

 

RESTYLEs klädvårdsset innehåller allt du behöver för att komma igång med hållbar klädvård hemma. Vi guidar dig genom hur du använder setets klädborstar och noppborttagare i praktiken. 

 

Har du äntligen tagit första steget att investera i din garderob, eller kanske fått RESTYLEs klädvårdsset i gåva och nu undrar var du skall börja? Då är det här inlägget för dig. Vi hoppas du kommer att inspireras till att lära dig om klädvård och få mycket glädje i att se dina kläder få nytt liv!

grön strömsötröja hur ta hand om strömsötröjan? Klädvårsdstips klädborste noppkam RESTYLEs vaatehuoltosetti klädvårdsset

Varför behöver jag RESTYLEs klädvårdsset?

När du lär dig vårda dina kläder så kommer de att hålla så mycket längre samtidigt som de ser snyggare ut. Vårdade kläder ger ett proffsigare intryck. Du lär dig värdesätta dina kläder och se på dem med nya ögon. Som bonus kommer du att spara på både pengar och miljön när du kan använda det du redan har en längre tid.

När vi lär oss underhålla det vi har stöder vi den cirkulära ekonomin och tar ett steg bort från överkonsumtion och snabbmode. Genom att borsta och ta bort noppor blir gamla kläder i nyskick igen. Bara någon generation tillbaka var det en självklarhet att det fanns klädborstar i varje hem att ta hand om familjens kläder med, en kunskap som nästan gått förlorad idag. 

Varför använda klädborste?

Klädborstar används för att ersätta engångs tejprullar och minskar tvättbehovet för kläder. Klädborsten vårdar och rengör kläder på ett naturligt och kemikaliefritt sätt. Med en kvalitets klädborste tar du enkelt och snabbt bort damm, djurhår, ludd och torkade fläckar från kläder och andra textilier. Klädborsten lämnar heller inte kläderna statiska, som sammetsborstar i syntetmaterial gör. Visste du att engångs tejprullar kan lämna klisterrester på kläderna som drar till sig damm? I värsta fall kan detta lim också skapa fläckar på kläderna i tvätten.

Vad innehåller RESTYLEs klädvårdsset?

Setet innehåller en CP6 klädborste och en noppkam för tunnare material, och en CC20 klädborste och en noppsten för grövre material, samt klädborstarnas lilla rengöringskam. RESTYLEs Klädvårds-set är ett mångsidigt set som du underhåller de allra flesta klädesplagg och material med. 

Placera gärna RESTYLEs klädvårdset väl synligt och där du kommer att använda det. Kanske det passar att ligga framme i tvättstugan, klädvårdsrummet, i farstun eller i vardagsrummet? Den klädborste som används mest kanske till och med passar bäst i handväskan eller bilen? Åtminstone vi använder produkterna så mycket mer när de är lättillgängliga.

 

Arkive Atelier noppkam
 

Noppkammen från Arkive atelier tar bort noppor från stickade tröjor och ulltyger. Kammen är särskilt lämplig för underhåll av tunna och fina merino- och kashmirtrikåer och släta ulltyger. Många ylleplagg noppar sig efter användning oberoende av garnets kvalitet. Mest utsatt är områden som blir utsatta för friktion allra mest, som sidan på plagget och ärmarna.

Kom ihåg att noppborttagning sliter en aning på kläderna. Genom att borsta med klädborstarna regelbundet förhindrar du att noppor uppstår lika lätt och du behöver inte avnoppa lika ofta. 

Hur använda noppkam?

Flytta kammen på ytan av materialet parallellt med trådriktningen eller öglorna. På stickade tröjor är det lättare när plagget läggs på en kudde. Den mjuka basen håller stickningen på plats bättre och minskar också trycket. Kamningen startas genom att försiktigt pressa och öka trycket gradvis tills luddet börjar lossna. Mild borstning räcker inte för att ta bort ludd. Till exempel kan kashmirtrikå kräva mer tryck än vanligt merinoulltrikå.

Om du är osäker på om en ullkam lämpar sig för ett material kan du försöka kamma på fel sida av plagget först. Borsta gärna plagget med en kvalitets klädborste efter noppning för bästa finish. Borstning gör så att fibrerna lägger sig. Arkive Atelier noppkam passar utmärkt att kombineras med klädborste Kent CP6.

 

Noppsten
nukkakivi noppsten nukanpoistaja restyle ompelimo vaasanukkakivi noppsten nukanpoistaja restyle ompelimo vaasa

Noppsten är ett effektivt verktyg för att manuellt ta bort ludd från grova och fluffiga ylletyger. Det är särskilt lämplig för olika ylletyger och kläder som innehåller fårull och mohair som stickade tröjor och yllekappor.  Kom ihåg att noppborttagning sliter en aning på kläderna. Genom att borsta med klädborstarna regelbundet förhindrar du att noppor uppstår lika lätt och du behöver inte använda noppborttagarna lika ofta. Om du är osäker på om noppkam eller noppsten passar bäst till ditt plagg, prova dem först lite på avigsidan.

Hur använda noppsten?

Noppstenen fungerar bäst genom att flytta stenen på stickningens yta i öglornas riktning. Starta lätt till en början och öka trycket vid behov tills klumparna och nopporna lossnar. Avsluta med att spraya plagget med vatten och borsta för att släta ut den uppruggade ytan. Det lossnar alltid lite stendamm ur noppstenen vid användning, har du just dammsugit kan det kanske vara en bra ide att använda noppstenen på ett rent lakan som du sen kan skaka ur. 

 

Kent klädborste CP6 

kent vaateharja neule hoito

Kent klädborste CP6 en omtyckt första borste, eftersom du kan använda den till allt från stickade tröjor, halsdukar till kostymer.  CP6 är det bästa du kan ha för att ta hand om alla dina stickade kläder. Använd CP6-klädborsten för att rengöra och sköta om även de finaste merino- och kashmirtröjorna. Ulltröjor bör borstas mellan användningarna. Borstning tar bort damm som samlats i tröjan under dagen och förhindrar att noppor uppstår. Borsten är tillverkad av Kent Brushes i Storbritannien av mörkt och ljust grishår och mahogny.

Använd klädborste CP6 så här:

Bred ut plagget ett slätt underlag eller en kudde. Borsta uppifrån och ner i garnets riktning. Du kan med fördel spraya plagget med vatten före borstning för att ännu lättare få bort damm och fibrer. Efter borstning, använd rengöringskammen för att ta bort ludd ur borsten.

 

Kent klädborste CC20 

Dubbelsidiga Kent klädborste CC20 passar perfekt för rengöring och underhåll av tjocka och slitstarka material, såsom olika ull- och denimtyger. CC20-klädborsten är till exempel ett särskilt bra val för service av ulljackor och uppfräshning av jeans. Borstens kortare borstsida tar effektivt bort löst ludd och rensar torkade fläckar från till exempel kappfogar eller byxben. Den längre borstsidan på borsten tar bort damm och gör ytan på materialet slät. Borsten är tillverkad av Kent Brushes i Storbritannien av mörk grisborste och körsbärsträ.

Använd klädborste CC20 så här:

Bred ut plagget ett slätt underlag eller en kudde. Börja med att borsta bort eventuella intorkade fläckar med borstens kortare borstsida. Borsta sedan hela plagget uppifrån och ner i garnets riktning med borstens längre borstsida. Du kan med fördel spraya plagget med vatten före borstning för att ännu lättare få bort damm och fibrer. Efter borstning, använd rengöringskammen för att ta bort ludd ur borsten.

 

Rengöringskam

Redecker kam är klädborstarnas rengöringskam. När du använt klädborstarna kommer du att märka att det lämnar klädludd nere i klädborsten som är svårt att få bort för hand. Använd denna lilla kam till att rengöra klädborstarna, så kommer de att stå sig i årtionden. Rengöringen bibehåller borstens effektivitet och förhindrar överföring av fibrer i olika färger från ett plagg till ett annat. Bonus! Funkar lika fint att rengöra hårborsten med!

 

Klädvårds checklista:

 

  1. Snabborsta och vädra kläder efter daglig användning
  2. Punkttvätta fläckar, tvätta i maskin bara då hela plagget är smutsigt
  3. Har plagget hål eller sitter inte bra? Lägg undan rena kläder till reparationshögen
  4. Noppigt? Lägg undan rena kläder som behöver omvårdnad 
  5. Planera in en klädvårdsdag med djuprengörande borstning och noppning. 
    Gå igenom reparationshögen eller för till sömmerska.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!