Hur ta hand om linne?

Hur ta hand om linne?

Här besvaras de allra vanligaste frågorna när det kommer till hur man bäst tar hand om, tvättar och förvarar linne. Linne är ett tidlöst, hållbart och naturligt material som passar allt från kläder till hemtextil.

Varför välja linne?

Linnets glatta yta är naturligt smutsavstötande och hålls lättare rent än tex bomull. Därför är hellinne ett mera prisvärt alternativ än halvlinne blandat med bomull eftersom äkta linne hålls rent längre och är mer hållbart. Linne är en lättskött naturfiber som åldras vackert och bara blir mjukare med tiden.

Hur ta bort fläckar från linne?

Som med alla typer av fläckar har du bäst chans genom att behandla fläcken så fort den uppstått. Punkttvätta fläckar med fläcksticka (typ av galltvål), fläckspray eller linsåpa, undvik blekmedel på linne.

Hur tvätta linne?

Blötlägg linnetyget ca 30 minuter före den första tvätten och tvätta separat. Blötläggning förhindrar att skarpa veck uppstår efter tvätt. Tvätta aldrig full maskin, utan ge linnet utrymme i tvättmaskinen. 30-40 grader räcker oftast bra.

Trots att linne är hållbart och tål höga temperaturer, håller det sig bättre i längden genom att välja ett skonsamt tvättprogram. Ställ in tvättmaskinen på låg centrifugering och generös vattenmängd, gärna med en extra sköljning. Undvik vattensnåla ekoprogram eftersom linnet behöver en större vattenmängd för att skölja bort överskottsfiber. Använd gärna ett tvättmedel för naturfiber, som tex Fiinis ulltvättmedel. Undvik torktumling som förkortar linnets livslängd och kan göra linnet skrynkligare. Sträck istället ut linnet efter tvätt och häng upp.

För handbroderat linne eller arvegods rekommendas handtvätt.

Hur tvätta linnegardiner?

Önskar du behålla styvheten i linnegardinerna rekommenderar vi vädring. Tvättning mjukar upp gardinerna och krymprisk finns. Gardiner blir oftast enbart dammiga så vädring utomhus räcker långt för att fräscha upp.

Tvätta hela gardinerna endast om de är smutsiga. Punkttvätta alltid om det endast finns nån enstaka fläck så behöver inte hela gardinen tvättas i maskin. Se föregående fråga för mera ingående tvättråd.

Mangla, stryka eller steama linne?

Kallmangling ger linnet glans och passar speciellt bra till finare bordsdukar och servetter. Om du låter linnet vila minst ett dygn mellan tvätt och mangling får fibrerna tid att återhämta sig.

Fukta gärna linnet före strykning. Linne tål värme bra och stryks med tre prickar på strykjärnet.

Du kan med fördel steama och ånga linnekläder och gardiner. Häng bara upp gardinerna i fönstret, spraya med vatten eller tygspray och steama med handångare.

Hur mycket krymper linne i tvätt?

Det är väldigt olika, och linne kan krympa olika på bredden och längden så det beror hur linnet klipps till. Men överlag krymper linne ca %. Linnet som används till Restyles linnekläder, linnegardiner och linnedukar är förtvättat och krymper lite mindre, ca %.

Hur förvara linnegardiner?

Vädra gardinerna utomhus, efter vädring när de är helt torra är de redo för långtidsförvaring. Alla textilier förvaras alltid bäst mörkt, torrt och svalt.

Vårt allra bästa och tidsbesparande tips är att rulla upp gardinlängder på tygrulle eller motsvarande. Då hålls gardinerna veckfria och är så mycket roligare att ta fram nästa gång. Gardinkappor kan med fördel hängas på klädhängare. Täck över med bomullsväv eller prova våra förvaringspåsar i linne för att undvika damm.

Så hur tar man bäst hand om linne?

För att sammanfatta kan vi säga:

– vädra gardiner i första hand
– blötlägg alltid före första tvätten
– tvätta i vattenrikt och skonsamt tvättprogram
– handtvätta textilier du är extra rädd om
– ånga dina hängande gardiner med en steamer
– förvara gardinlängder på rulle för att undvika skrynklor

 

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!