Hur ta hand om strömsötröjan?

Bakom ett handstickat plagg ligger ofta många timmar hantverk och kärlek, och plaggen förtjänar rätt vård och omtanke. Att ta hand om den stickade tröjan är lättare än du tror. Vi har listat de bästa tipsen för skötselråd av stickade ylletröjor.

 

Har du också drabbats av stickfeber, kanske stickat strömsötröjan men är osäker på hur den skall vårdas? Många kanske tänker på yllekläder som jobbiga att tvätta men vi vill påstå motsatsen. Ull behöver sällan tvättas och aldrig strykas. När det kommer till stickade yllekläder räcker det faktiskt oftast att vädra. Stickade plagg är i regel lättskötta med rätt kunskap och verktyg.

Ull är ett fantastiskt material som håller dig varm och torr, som andas och inte känns svettigt. Vi guidar dig genom det viktigaste du behöver veta för att kunna njuta länge av din vackra stickade tröja.

Ull eller ylle? Ull är råmaterialet, ylle är tyget

Vädra ylle

Vädring räcker långt som enda skötsel. Ullfettet som kallas lanolin hjälper ullen att rengöra sig själv. Lanolin är också delvis vattenavstötande, vilket också medför att du inte behöver tvätta en ylletröja så ofta. Vädra utomhus då det är fuktigt väder, eller varför inte i badrummet efter att du dushat.

Laga hål i stickad tröja

Lösa trådar kan dras till avigsidan och fästas. Små hål lagas enklast genom att försiktigt sy med nål och garn. Större hål kan repareras genom att tex lägga en lapp under eller ovanpå och sy fast. r man skicklig kan man också sticka Alla plagg är olika och det är bara fantasin som sätter stopp! Behöver du hjälp med lagning, kom in till vår syateljé i Vasa centrum så hjälper våra sömmerskor dig. Du kan också beställa lagning av stickade plagg via vår nättjänst.

Ta bort fläckar från ylle

Ullkläder blir inte lätt smutsiga, däremot kan de bli fläckiga. Ren och obehandlad ull hör till de ulltyger som har bäst motståndskraft mot fläckar, men många andra ullsorter är sårbara för sånt som lätt spills; tex kaffe, sylt och bär. Fläckar fastnar ganska lätt och försvinner inte i tvätt, i jämförelse med många syntetplagg som också lätt fläckas men där fläckarna inte blir permanenta. Försök ta bort fläcken så snabbt som möjligt innan den satt sig. Räcker inte vatten kan du prova den veganska motsvarigheten till galltvål, Fiinis fläcksticka.

Undvik ohyra

Undvik pälsängrar och mal genom att bunkra upp lite extra med cederträ i garderoben. Du kan också frysa plagget några gånger om du misstänker ohyra, för då dör såväl kryp som eventuella ägg. Det kan också vara en bra ide att frysa in om du fyndat second hand och vill vara på den säkra sidan.

Ull är en miljövänlig och nedbrytningsbar fiber som går att kompostera

Vårda yllekläderna med rätt redskap

ta hand om stickade tröjor me klädborste och noppborttagare. klädvård från restyle syatelje Vasa.

1. Klädborste – Det allra bästa du kan införskaffa till dina stickade kläder är Kent klädborste CP6! Den används för att ersätta tejpborstar och minskar tvättbehovet. Den tar bort damm, hår, ludd, torkade fläckar och slätar ut fibrerna så plagget inte noppas lika lätt.

2. Noppkam Med en noppborttagningskam kan du ta bort noppor från stickade tröjor och ulltyger. Kammen är särskilt lämplig för underhåll av fina merino- och kashmirtrikåer och släta ulltyger. Använd gärna i kombination med klädborsten.

3. Noppborttagningsmaskin – Det mest effektiva verktyget när du har smycket noppor och vill se resultat snabbt. Har du testat Pilo shaver från Steamery? Det är en kvalitets noppmaskin med kraftfull motor och modern design som laddas med USB kabel. Till dina allra finaste handstickade tröjor rekommenderar vi manuell noppborttagning med noppkam.

4. Ulltvättmedel Ja, det är skillnad på tvättmedel. Ett vanligt tvättmedels enzymer kan förstöra ullens naturliga egenskaper. Satsa därför på ett ulltvättmedel som vårdar och skonsamt rengör dina stickade kläder.

Ull kan hålla upp till 30% av sin egen vikt i fukt och är naturligt brandsäkert

Tvätta ylle för hand

Använd tvättmedel framtaget för ylle, eftersom enzymer i vanliga tvättmedel kan förstöra ullens naturliga egenskaper. Skölj plagget i handvarmt vatten. Massera försiktigt och dra inte i plagget. Tvätta och skölj i samma temperatur, ylle tycker inte om stora temperaturväxlingar. Rulla in plagget i en handduk för att absorbera bort vatten. Forma plagget och låt torka liggande på en handduk och undvik att torka plagget i direkt solljus. Det är väldigt viktigt att aldrig hänga upp våta yllekläder, då de riskerar att hängas ut och tappa passformen.

Tvätta ylle i tvättmaskin

Först vill vi säga att för alla handstickade plagg som det lagt mycket kärlek i rekommenderar vi handtvätt. Det tar inte länge att skölja upp och du tar inga onödiga risker.

Men om skötselråden säger att plagget är maskintvättbart, så kan du tvätta på tvättmaskinens ylleprogram i max 30 garder. Kom ihåg att alltid använda tvättmedel för ylle då enzymer i vanliga tvättmedel förstör ullens naturliga egenskaper. Vi rekommenderar Fiini Naturallys ulltvättmedel. Använd också gärna tvättpåse för att minska slitage. Undvik hård centrifugering och torktumlare. Torka plagget genom att rulla in det i en handduk som absorberar överloppsvatten. Forma och låt plantorka.

 

Vill du läsa mera om ull rekommendar jag 8 myter om hur du tvättar ull av Steamery Stockholm, och Ylle, allt du vill veta och lite till av Johanna Leymann.

Jag hoppas detta var till hjälp så att dina stickade kläder får ett långt liv!

Maria Holm från Restyle syateljé i grön och beige strömsötröja. Hur ta hand om stickade ylletröjor och strömsötröjan?
/Mia

Du hittar alla våra artiklar med klädvård och hållbart mode här.