Hur ta hand om strömsötröjan?

Hur ta hand om strömsötröjan?

Bakom en strömsötröja ligger många timmar hantverk och kärlek, och alla handstickade plagg förtjänar rätt vård och omtanke. Vi har listat de bästa tipsen för hur du tar hand om strömsötröjan.

 

Har du också drabbats av stickfeber, kanske stickat strömsötröjan men är osäker på hur du ska ta hand om den? Många kanske tänker på yllekläder som jobbiga att tvätta men vi vill påstå motsatsen. Att ta hand om ylleplagg är lättare än du tror. Du behöver sällan tvätta och stryka ull. När det kommer till stickade yllekläder räcker det faktiskt oftast att vädra. Stickade plagg är i regel lättskötta med rätt kunskap och verktyg.

Ull är ett fantastiskt material som håller dig varm och torr, som andas och inte känns svettigt. Vi guidar dig genom det viktigaste du behöver veta för att kunna njuta länge av din vackra stickade tröja.

Ull eller ylle? Ull är råmaterialet, ylle är tyget

Vädra gärna strömsötröjan

Vädring räcker långt som enda skötsel för ylleplagg. Ullfettet som kallas lanolin hjälper ullen att rengöra sig själv. Lanolin är också delvis vattenavstötande, vilket också medför att du inte behöver tvätta en ylletröja så ofta. Vädra utomhus över natten, eller varför inte i badrummet efter att du dushat.

Laga hål i ylletröja

Lösa trådar kan dras till avigsidan och fästas. Små hål lagas enklast genom att försiktigt sy med nål och garn. Känns garnet grovt, prova dela det på mitten en eller två gånger. Större hål kan repareras genom att tex lägga en lapp under eller ovanpå och sy fast. Är hålen på armbågarna kanske armbågslappar vore snyggt att täcka hålen med. Vissa gillar osynliga lagningar, medans andra låter fantasin flöda och gör synliga och fantasifulla lagningar! Behöver du hjälp med lagning, kom in till vår syateljé i Vasa centrum så hjälper våra sömmerskor dig. Du kan också beställa lagning av stickade plagg via vår nättjänst.

Ta bort fläckar från ylle

Ullkläder blir inte lätt smutsiga, däremot kan de bli fläckiga. Ren och obehandlad ull hör till de ulltyger som har bäst motståndskraft mot fläckar, men många andra ullsorter är sårbara för sånt som lätt spills; tex kaffe, sylt och bär. Fläckar fastnar ganska lätt och försvinner inte i tvätt, i jämförelse med många syntetplagg som också lätt fläckas men där fläckarna inte blir permanenta. Försök ta bort fläcken så snabbt som möjligt innan den satt sig. Räcker inte vatten kan du prova den veganska motsvarigheten till galltvål, Fiinis fläcksticka.

Undvik ohyra

Undvik pälsängrar och mal genom att lägga med doft av cederträ eller lavendel i garderoben och när du långtidsförvarar. Du kan också frysa plagget några gånger om du misstänker ohyra, för då dör såväl kryp som eventuella ägg. Det kan också vara en bra ide att frysa in om du fyndat second hand och vill vara på den säkra sidan.

Ull är en miljövänlig och nedbrytningsbar fiber som går att kompostera

Hur ta hand om strömsötröjan?

grön strömsötröja med klädborste och noppkam ligger på en sten med rönnbär. Hur ta hand om strömsötröjan? Maria Holm från Restyle syateljé i grön och beige strömsötröja. Hur ta hand om stickade ylletröjor och strömsötröjan?

1. Vädra

Vädring räcker långt för att fräscha upp ylletröjor. Prova vädra utomhus över natten, eller i badrummet efter att du duschat. När tröjan inte längre känns fräsch efter vädring är det dags för tvätt. Tvätta ylletröjor som används närmast huden oftare, medans tröjor som används med undertröja kanske endast behövs tvättas några gånger per år.

2. Borsta

Det allra bästa du kan införskaffa till din strömsötröja är Kent klädborste CP6! Ta gärna till rutin att borsta tröjan efter användning för att ta bort damm, hår, ludd, torkade fläckar som fastnat i ullen under dagen. Borstning slätar ut fibrerna och gör så tröjan inte noppas lika lätt.

3. Noppa

Med en noppkam kan du ta bort noppor från tunnare stickade tröjor och ulltyger. Kammen är passar speciellt bra till fina merino- och kashmirtrikåer. För lite grövre material är noppsten effektivast. Använd gärna både noppkam och noppsten i kombination med klädborsten. Med manuell noppborttagning har du större kontroll med det kan vara lite tidskrävande.  Kort tålamod? Idag finns effektiva och moderna noppmaskiner, men kom ihåg att alltid testa en noppmaskin på avigsidan först. Vi rekommenderar Pilo No2 noppmaskin.

4. Tvätta rätt

Ja, rätt tvättmedel kan göra stor skillnad. Ett vanligt tvättmedels enzymer förstör ullens naturliga egenskaper. Satsa därför på ett ulltvättmedel utan enzymer till dina stickade kläder.

 Ull kan hålla upp till 30% av sin egen vikt i fukt och är naturligt brandsäkert

Tvätta ylle för hand

Använd tvättmedel framtaget för ylle, eftersom enzymer i vanliga tvättmedel kan förstöra ullens naturliga egenskaper. Skölj plagget i handvarmt vatten. Massera försiktigt och dra inte i plagget. Tvätta och skölj i samma temperatur, ylle tycker inte om stora temperaturväxlingar. Rulla in plagget i en handduk för att absorbera bort vatten. Forma plagget och låt torka liggande på en handduk och undvik att torka plagget i direkt solljus. Kom ihåg att aldrig hänga upp våta yllekläder, då de riskerar att hänga ut och tappa passformen.

Tvätta ylle i tvättmaskin

Först vill vi säga att för alla handstickade plagg som det lagt mycket kärlek i rekommenderar vi handtvätt. Det tar inte länge att skölja upp och du tar inga onödiga risker.

Men om skötselråden säger att plagget är maskintvättbart, så kan du tvätta på tvättmaskinens ylleprogram i max 30 garder. Kom ihåg att alltid använda tvättmedel för ylle då enzymer i vanliga tvättmedel förstör ullens naturliga egenskaper. Vi rekommenderar Fiini Naturallys ulltvättmedel. Använd också gärna tvättpåse för att minska slitage. Undvik hård centrifugering och torktumlare. Torka plagget genom att rulla in det i en handduk som absorberar överloppsvatten. Forma och låt plantorka.

 

Vill du läsa mera om ull rekommendar jag 8 myter om hur du tvättar ull av Steamery Stockholm, och Ylle, allt du vill veta och lite till av Johanna Leymann.

Jag hoppas detta var till hjälp så att dina stickade kläder får ett långt liv!

Du hittar alla våra artiklar med klädvård och hållbart mode här.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!