Hur välja noppborttagare?

Hur välja rätt noppborttagare?

 

En vanlig fråga vi får är hur välja rätt noppborttagare? Behöver jag en manuell noppkam eller en noppmaskin? Svaret gömmer sig i din garderob. Att välja rätt noppborttagare hänger sist och slutligen på vilken typ av plagg du använder.

Har man mycket av en viss typ av plagg kanske man klarar sig med en noppborttagare, men ofta kan flera olika vara att föredra. Till stickade tröjor är kombinationen noppsten och klädborste kanske bäst, medan en noppmaskin kan göra under på tunna tröjor. I det här inlägget går vi igenom hur du väljer rätt noppborttagare till olika typer av kläder, hur du använder dem i praktiken, vad noppor är och hur du kan förhindra att de uppstår.

Att avnoppa med rakhyvel kan kanske funka på yllerocken, men vara livsfarligt för dina stickade tröjor!

Vad är noppor?

När korta textilfibrer och överskottsfibrer i tyget gnids, nöts och utsätts för friktion samlas de på tygets yta i form av noppor.

Varför ska man ta bort noppor från kläder?

Enorma mängder kläder kasseras årligen på grund av att de ser utslitna ut. Genom att avnoppa dina kläder förlänger du klädernas användningstid avsevärt samtidigt som du sparar pengar och minskar på klimatavtrycket. Kläderna ser också så mycket snyggare ut, och väljer du att sälja vidare second hand kan du få ett högre pris.

Varför noppar vissa material mer än andra?

Många plagg noppar sig efter användning oberoende av kvalitet. Men överlag kan man säga att tyger innehållande akryl, nylon och kashmir som har korta textilfibrer noppar mera. Tyger som bomull och lammull noppar mindre. Raka textilfibrer noppar generellt mer än krulliga och nya plagg noppar generellt mer än gamla, eftersom ett nytt plagg har mer överskottsfibrer. Mest utsatt är områden som blir mest utsatta för friktion, som sidan på plagget, ärmarna och där handväskan hänger.

Hur undvika att kläder noppas?

Genom att borsta ylleplagg med en bra klädborste regelbundet förhindrar du att noppor uppstår lika ofta. Undvik kläder i syntetmaterialet akryl, som har korta textilfibrer och noppas väldigt lätt.

Välja manuell eller maskinell noppborttagare?

För ömtåliga material och handstickade plagg du är extra rädd om, prova först att ta bort nopporna manuellt med en noppkam eller en noppsten. Är plagget väldigt fluffigt, kan det också vara smart att noppa manuellt då noppmaskinerna annars skär av fibrerna. Manuell borttagning är mer tidskrävande men du har större kontroll.

En noppborttagningsmaskin passar ofta till de flesta typer av material, men undvik fluffiga tyger. Har du många tunnare tröjor i blandade material är det väldigt tacksamt med en noppmaskin med stor skäryta, då kan du avnoppa en stor mängd kläder på kort tid. Moderna noppmaskiner laddas även med USB-C sladd, så tar strömmen slut är det bara att plugga i och fortsätta jobba!

Kom ihåg att både manuell och maskinell noppborttagning sliter en aning på kläderna. Genom att borsta med en bra klädborste regelbundet förhindrar du att noppor uppstår lika lätt och du behöver inte avnoppa lika ofta.

Hur använda noppborttagare?

Kom ihåg att inte noppa om plagget har hål eller lösa trådar. Större hål kan uppstå vid noppning så reparera först. Här är våra bästa tips för ett lyckat resultat oavsett vilken noppborttagare du använder:

– bred ut det rena plagget på en plan yta, tex strykbräde eller köksbord
– prova alltid först lite på avigsidan
– håll fast plagget så det hålls stilla och låt det inte skrynklas
– börja lätt, och använd mer tryck vid behov
– kom ihåg kanterna i fållen och ärmsluten
borsta och steama som avslut för riktig proffsig finish!

 

Noppkam
grön strömsötröja med klädborste och noppkam ligger på en sten med rönnbär. Hur ta hand om strömsötröjan?

Arkive atelier noppkam tar bort noppor från tunnare stickade tröjor och ulltyger. Noppkammen passar speciellt bra för kashmir.

Flytta kammen på ytan av materialet parallellt med trådriktningen eller öglorna. På stickade tröjor är det lättare när plagget läggs på en kudde. Den mjuka basen håller stickningen på plats bättre och minskar också trycket. Kamningen startas genom att försiktigt pressa och öka trycket gradvis tills luddet börjar lossna. Mild borstning räcker inte för att ta bort ludd. Till exempel kan kashmirtrikå kräva mer tryck än vanligt merinoulltrikå.

Om du är osäker på om en ullkam lämpar sig för ett material kan du försöka kamma på fel sida av plagget först. Borsta gärna plagget med en kvalitets klädborste efter noppning för bästa finish. Borstning gör så att fibrerna lägger sig. Arkive Atelier noppkam passar utmärkt att kombineras med klädborste Kent CP6.

 

Noppsten

nukkakivi noppsten nukanpoistaja restyle ompelimo vaasanukkakivi noppsten nukanpoistaja restyle ompelimo vaasa

 

Noppsten är ett effektivt verktyg för att manuellt ta bort ludd från grova och fluffiga ylletyger. Noppsten passar extra bra till tjockare ylletyger, kläder som innehåller fårull och mohair som de flesta stickade tröjor och yllekappor.

Noppsten fungerar bäst genom att flytta stenen på stickningens yta i öglornas riktning. Starta lätt till en början och öka trycket vid behov tills klumparna och nopporna lossnar. Avsluta med att spraya plagget med vatten och borsta för att släta ut den uppruggade ytan. Det lossnar alltid lite stendamm ur noppstenen vid användning, har du just dammsugit kan det kanske vara en bra ide att använda noppstenen på ett rent lakan som du sen kan skaka ur. 

 

Pilo No2 noppmaskin

pilo no2 fabric shaver sand steamery stockholm. paras nypynpoistaja steamerilta. vaatehuolto restyle ompelimo vaasa.Pilo No.2 Fabric Shaver - Charcoal uusi nypynpoistaja steamerilta paras nypynpoisto restyle by mia.

Pilo No.2 Fabric Shaver fungerar utmärkt på både kläder och hemtextilier, så som stickade plagg, rockar, scarfs, strumpor, soffor, armstöd och filtar.  Den är väldigt skonsam men ändå effektiv. Med sina 6 rakblad och ett större munstycke, är nya pionjären Pilo No.2 Fabric Shaver den starkaste och mest effektiva noppborttagare på marknaden. Du behöver inga batterier, den här noppmaskinen laddar du enkelt med USB-C-sladd. Använd med långsamma, cirklande rörelser över plagget.

 

Pilo shaver noppmaskin

pilo shaver steamer stockholm restyle vaasaPilo Fabric Shaver – black

Pilo shaver passar utmärkt till de allra flesta textilier. Den är föregångaren till Pilo No2, men är ändå en kraftfull och omtyckt noppmaskin till ett förmånligare pris. Med sina tre högkvalitativa rakblad är Pilo skonsam och ändå oerhört effektiv när det kommer till att ta bort noppor, ludd och trådar från kläder, möbler och andra textilier. Du behöver inga batterier, den här noppmaskinen laddas enkelt med USB-C-sladd. Använd med långsamma, cirklande rörelser över plagget. Vald till bäst i test av hemmaprylar.se 2021.

 

Hoppas det här inlägget hjälpt dig att välja rätt noppborttagare!

För mera inspiration och instruktionsvideor, följ vårt konto @restyle.fi på instagram och facebook.

Tips! Här kan du läsa mer om vårt kompletta klädvårdsset som innehåller noppkammen, noppstenen och klädborstar som passar både tunnare och grövre material.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!