Vad är second hand september?

Hur påverkar mina klädval vår miljö? Second Hand September kampanjen inspirerar oss att säga nej till nya kläder i 30 dagar för att minska vår påverkan på planeten. 

 

 

Second Hand September

I modevärlden förknippas ofta september månad med höstshopping, nya trender och modeveckor. Oxfam startade initiativet Second hand september 2019 som en världsomfattande utmaning. Därefter har september månad blivit månaden vi reflekterar över snabbmodets konsekvenser, och istället låter oss inspireras till hållbart mode.
Är du med? Tagga #secondhandseptember

Inspireras till hållbart mode

I praktiken innebär hållbart mode en förändrad inställning till ens egen klädgarderob. Hållbart mode handlar om att konsumera mindre nyproducerat och istället förlänga användningen av dem man redan äger. Om man skulle sammanfatta livsstilen i några ord skulle det vara: omvårda, reparera, hyra, byta, låna och second hand. Läs mer om våra tankar kring hållbart mode i den här artikeln.

Hållbart mode handlar om beteendeförändringar.

REMAKE

På RESTYLE syateljé vill vi uppmuntra till mindre konsumtion av nya saker och istället fokusera på återbruk. Remake ligger oss varmt om hjärtat. Vi hjälper dig genom att inspirera till klädvård och restylar dina kläder så att du förlänger din garderobs livslängd.

Men när vi alla blir mer medvetna om hur våra dagliga val påverkar jorden, bör vi naturligtvis inte begränsa oss till en månad. Är Second Hand september startskottet som inspirerar dig mot en hållbarare garderob?
Vi har listat tre enkla tips mot ett hållbarare mode:

 

1. Minimera

Vad behöver vi egentligen? En mindre garderob behöver inte alls vara tråkig. I stället blir det ofta lättare att kombinera och organisera. Mera tips om hur du kan anamma kapsylgarderobstänk här.

 

2. Vårda & Reparera

Med enkla verktyg som klädborstar och noppborttagare kan man snabbt och billigt ge sina slitna kläder nytt liv. Och visste du att nästan alla kläder kan repareras? Har du inte kunskapen att lappa och laga själv, stöd en lokal sömmerska. Vi har listat våra 10 bästa klädvårdstips i den här artikeln.

 

3. Handla Vintage och Second Hand

Välj second hand kläder i första hand. Idag är utbudet enormt; loppisar, loppisrundor, vintagebutiker och facebook grupper. Ja, för att inte nämna alla stora nätloppisar som tex Emmy.fi och Vähänkäytetty.fi. Om inte loppis lockar kanske det vore en kul idé att ordna en klädbytardag med några kompisar?
 
Kläder värda att bäras är värda att repareras
Är detta månaden du nördar ner dig i klädvård och dyker ner i loppishyllor med stor entusiam ?

Antar du Second Hand september utmaningen? Dela gärna och utmana en kompis!

woman holding up sign with text 'second hand' in her wardrobe.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!