10 klädvårds tips från experterna!

1. Tvätta nya kläder före användning

Nya textilier såsom kläder, handdukar och sängkläder innehåller ofta kemikalier och bör alltid tvättas före användning. Tyvärr används fortfarande allergi- och cancerframkallande ämnen som formaldehyd och ftalater inom textilindustrin. Kläder kan också krympa i första tvätten så kom ihåg att tvätta kläderna före du lämnar dem till sömmerska för att sys om. Hjälp till att skapa en positiv förändring, fråga efter miljöcertifieringar i klädbutikerna!

2. Följ tvättråden

Är kläderna inte mycket smutsiga kan de med fördel tvättas svalare än angiven temperatur, i övrigt bör tvättanvisningarna följas. Plagg som innehåller elastan bör aldrig tvättas varmare än 30 garder och inte heller torktumlas, eftersom elasticiteten då försämras. Tvätta endast fulla maskiner, tvätta mörka och ljusa kläder skilt och överdosera inte tvättmedlet. Flytande tvättmedel passar bättre till känsliga material som syntet, ylle och silke. Stäng dragkedjor och sväng kläderna på avigt för att minska slitage.

3. Steama eller stryk

Visste du att när du steamar eller stryker slätas fibrerna i plagget ut och gör att det håller längre?  Men kom ihåg att endast stryka rena tvättade kläder, då fläckar och odörer annars kan fastna i och försöra kläderna. Känsliga tyger strykes på avigsidan. Strukna kläder ser också så mycket snyggare ut och ger ett bra intryck.

4. Smart klädförvaring

Förvaras kläderna i en hög på golvet bryts fibrerna i tyget och går sönder snabbare än om förvaringen sker hängande eller vikt. Kläder som hänger på galge hålls enkelt rena och skrynkelfria. Ylletröjor och jumperar bör alltid vikas för att undvika att de hänger ut sig. Vid säsongsbyte, lägg undan kläder som inte kommer att användas på länge för att frigöra utrymme i garderoben. Lägg gärna med cederträ som skyddar kläderna mot mal och andra skadedjur. Kolla in vårt förvaringsset i linne här.

5. Använd noppborttagare

Tänk att något så litet kan göra så stor skillnad! Aldrig mer behöver kläder som får noppor kasseras, de blir släta efter en omgång med noppborttagaren. För tunna stickade tröjor rekommenderar vi en noppborttagningskam, för yllejackor en Sweater stone. Vill du ha en kraftfull mekanisk noppborttagare, testa snygga Pilo fabric shaver som laddas med USB-kabel.

6. Reparera kläder

När kläderna går sönder lönar det sig att reparara för att ge plaggen en längre livslängd. Ju längre ett plagg används, desto mindre miljöpåverkan! Förvara en påse i garderoben med rena kläder som behöver repareras eller sys om. Vartefter du hittar ett plagg med lös knapp, söndrig dragkedja, för långa ärmar/ben eller som helt enkelt inte sitter bra så lägg i påsen. Har du inte tid och kunskap själv, stöd en lokal sömmerska! I vår butik i Vasa kan du enkelt lämna in kläder för reparation, annars går det också bra att beställa reparationer via nätet.

7. Tvätta mindre

Vi tvättar alltför ofta! Förläng livslängden och förhindra att dina kläder slits och tappar färg i förtid genom att tvätta svalare och mer sällan. Använd fläckborttagare på små fläckar direkt istället för att tvätta hela plagget i tvättmaskin. Har du testat galltvål eller Fiini Naturallys fläck-sticka? Oftast räcker vädring ute i frisk luft eller i ett fuktigt badrum för att fräscha upp ett plagg. Läs mer om vårt Fresh Up-set som minskar tvättbehovet.

8. Stoppa mikroplast med tvättpåse

Kläderna slits mindre när de tvättas i tvättpåse och håller längre. Om dina plagg innehåller fleece eller annan syntetfiber (till exempel Softshell eller Gore-Tex) använd en Guppyfriend tvättpåse. Påsen samlar upp mikroplast som annars skulle åka med tvättvattnet ut till sjöar och vattendrag och därmed till mikroorganismer, vattenfåglar och fiskar. Smart grej, eller hur? Läs mer och köp din här.

9. Minska på sköljmedlet

Sköljmedel mjukar upp tvätten och och tar bort elektricitet eftersom det innehåller ämnen som lägger sig i textilfibrerna. Men många människor får allergiska symptom av dessa kemikalier och dofter i sköljmedlen. Kläder som innehåller elastiska syntetfibrer som spandex (till exempel stretchjeans och BHn) är lätta att förstöra med sköljmedel, eftersom det bryter ner deras elasticitet. Sköljmedel bör inte heller användas på handdukar eftersom det försämrar absorptionsförmågan.

10. Tvätta med ätikka

Använd ätikka istället för sköljmedel. Ättikan har samma bra egenskaper som sköljmedlet med fastnar inte i textilier och orsakar inte allergier. En bonus är att ätikkan samtidigt rengör tvättmaskinen. Gör din egen genom att ta 1 del ättika och 2 delar vatten. Blanda ihop och förvara i glasflaska och tillsätt några matskedar i sköljmedelsfacket vid tvätt. För oss lata finns Fiini Naturallys närproducerade tvättätikka att köpas här. För att lösa upp gamla tvättmedelsrester kan tvättmaskinen rengöras genom att minst en gång om året köra ett 90 graders tvättprogram med ätikka eller citronsyra i tom maskin.

 

EKOLOGISK KLÄDVÅRD

Förläng livslängden på dina kläder med RESTYLEs utvalda klädvårdsprodukter.
Köp nu

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!