Välj rätt i provrummet och minska felköp

Vad skall man se på i provrummet för att välja rätt kläder med bra passform? När du har läst denna checklista kommer du att veta hur du minskar dina felköp och får en hållbarare garderob. Våra klädexperter tipsar om det viktigaste att tänka på för att undvika fallgropar när du provar kläder.

 

Hur väljer man rätt kläder och hittar rätt direkt på första provningen? När det kommer till kritan är väldigt få av oss stöpta i standardstorlek. Ge inte upp, med rätt verktyg kommer du också att få en välsittande basgarderob att glädjas över i många år framöver.

I det här inlägget kommer vi inte att hinna gå in på allt. Kapsylgarderoben, kroppsform, färg, mönster och annat är självklart också viktigt att ta i beaktande. Vi kommer däremot att fokusera på viktiga grundaspekter och guida dig igenom de vanligaste plaggen. Lär dig välja rätt kläder i provrummet och se vad som behöver sitta rätt från början!

Undvik impulsköp genom att hålla dig till din shoppinglista!

Börja hemma med att gå igenom din garderob i lugn och ro. Vad saknas i din garderob? Vilka plagg har just du behov av och trivs i? Skriv ner en shoppinglista och håll dig till den. Det blir också så mycket enklare att fynda second hand när du vet exakt vad du letar efter.

Oavsett vilken typ av plagg du är på jakt efter finns det några grundpelare att ha koll på innan du börjar prova. Vivienne Westwoods citat är bra att alltid falla tillbaka på:

’Buy less, choose well, make it last’

Först vill vi säga att det mest hållbara plagget är det som redan finns i din garderob. Gå därför noga igenom vad som finns och vad du faktiskt behöver köpa nytt. Och med nytt menar vi nytt för dig, sök gärna först second hand. Har du kläder som i grunden är bra men som inte sitter eller känns bra? Ta med kläderna till vår syateljé i Vasa för omändring, reparation eller restyling. Tänk om det du söker redan finns i din garderob?

Nytt kan betyda att sy om, byta eller att fynda second hand

Med bra planering kan du drastiskt minska dina inköp. Tänk kvalitet framför kvantitet, speciellt basplagg löns oftast att satsa lite extra på. För att mäta ett plaggs hållbarhet, kan du tänka pris per användning.

Om du köper ett billigt plagg som bara håller ihop max 5 användningar blir priset per användning högt. Om ett dyrare plagg används flitigt under 10 års tid blir slutkostnaden avsevärt lägre. Därför löns det också alltid att reparera kläder så att dess livslängd förlängs.

Framtidens mode är hållbart och cirkulärt

För att inte tala om miljöpåverkan, snabbmodet tär enormt på vår planet och vi måste börja tänka i hållbara banor. Det är smartast ur både miljö- och ekonomisk synvinkel att köpa färre plagg i högre kvalitet. Fråga i butiken vilka miljö certifieringar kläderna har och under vilka förhållanden de tillverkats. Erbjuds reparationsservice om kläderna inte håller måttet?

Tillsammans kan vi skapa en positiv förändring

Och sist men inte minst, klädvården! Vi behöver alla bli bättre på att ta hand om det vi redan har. Visste du att med rätt klädvårdsrutin sparar du pengar och dina kläder får en mycket längre livscykel?

Om du inte har intresset ska du inte känna att du behöver satsa all energi på att bli expert på klädvård och materiallära. Fokusera på att lära dig det väsentligaste om hur du tar hand om dina favoritplagg först så känns det roligare att börja. För det finns massvis inom klädvård att nörda ner sig om i ett senare skede om intresse uppstår!

Läs mera om klädexperternas 10 bästa tips för att komma igång med hållbar klädvård

Vi kommer här nertill att gå igenom de vanligaste plaggen och vad som är extra viktigt för dig att ha koll på i provrummet. Ja, lita på oss när vi säger att du kommer att behöva prova alla plagg innan köp. Mycket går att justera i efterhand, men viktigt är ändå att plagget i grunden passar dig och har rätt känsla.

Är du ändå osäker på om plagget är rätt för dig? Om det finns möjlighet att handla på öppet köp kan du alltid ta med plagget till vår syateljé för gratis konsultering. På marthornas sidor hittar du också massor av smartha klädvårdstips!

Tveka inte att konsultera våra professionella sömmerskor och klädexperter

De flesta klädbutiker har suverän betjäning och hjälper dig gärna att hitta rätt kläder. Men tyvärr finns också de som bara försöker sälja istället för att medge att de tyvärr inte har det du söker. Kom ihåg att klädbutikers personal sällan är utbildade sömmerskor och kanske inte alltid kan säga vad som är möjligt att sy om. Så är du osäker, kom alltid via vår syateljé för ett expertutlåtande.

Jobbar du i klädbutik i Österbotten och känner att du vill bredda din kunskap för att kunna hjälpa dina kunder ännu bättre? Hör av dig, vi gör gärna hembesök och ordnar personalskolningar.

 

Välj rätt kläder! Denna checklista gäller alla klädesplagg:

– Naturmaterial är ofta att föredra framom konstmaterial.
– Undvik plagg fodrade med polyester
– Går plagget att tvätta i maskin eller krävs kemtvätt?
– Syna sömmarna, ser utförandet trovärdigt ut?
– Dra lite i trikåplagg. Undvik köp om tyget inte går tillbaka till ursprungsform
– Köp inte för liten storlek. Det är oftast enklare att förminska än att förstora.
– Prova även att sitta ner med plagget, hur känns det?
– Fortfarande osäker? Konsultera butikspersonal eller proffsömmerska innan köp!

 

Redo? Då kör vi!

 

Välj rätt kavaj

Då du hittat kavajen rätt för dig kommer du att ha ett suveränt basplagg många år framöver. Räkna med att små justeringar kommer att behövas för att din kavaj skall sitta som ett smäck. Det allra viktigaste att se på är att kavajen sitter bra på axlarna, speciellt herrkavajer. Axlarna på damkavajer går ofta bättre att justera. Men axellyft är ändå ett ganska stort ingrepp som kräver en sömmerska med erfarenhet.

Kolla också hur tyget lägger sig över skuldrorna. Slår det diagonala veck kan det vara bra att prova en större storlek. Om det veckar sig på ryggen under kragen kan det ibland tas in lite hos sömmerska, men bäst är att hitta en modell som ligger slätt i ryggen från början.

Utgå från att åtminstone ärmlängden kommer att behöva justeras. Även vidden i midjan och passformen i ryggen kan behövas tas in för att få den där skräddarsydda känslan.

Undvik polyesterfodrade plagg, då dessa inte andas och lätt känns svettiga. Sök efter foder med viskos eller acetat, det gör enormt stor skillnad!

Checklista vid provning av kavaj:

-Sitter axlarna bra?
-Veckar tyget i ryggen?
-Ärmlängd och extra vidd i ryggen går att justera hos sömmerska
-Sök efter hög procent naturmaterial som ull eller linne, och undvik polyesterfoder

 

Välj rätt byxor 

Byxor är ett av de svåraste plaggen att hitta bra passform i. Och hur tråkigt det än låter så lyder den magiska formeln här att prova, prova och prova ännu flera. Nöj dig inte med halvbra! Det finns byxmodeller åt alla, man måste ofta prova många olika typer för att till sist hitta rätt. Fråga personalen, de finns till för att hjälpa dig välja rätt kläder. Allra viktigast här är grensömmen, för den kan inte justeras i efterhand. Sitter byxorna dåligt under rumpan eller har veck i grenen finns det tyvärr inte mycket att göra.

Kolla att midjan känns att vara på bra höjd. Räkna med att benlängden behöver justeras. Om du inte syr själv, så är fållkortningar ett av de vanligaste och billigaste standardjobben på en syateljé. Kostymbyxors midjevidd går ofta att justera mittbak om där finns bred sömsmån. Observera att knappen inte går att flytta i byxor eller kjolar! Om knappen flyttas blir det fel balans i plagget och dragkedjan kommer att gå sönder.

Är det kostymbyxor du är på jakt efter så gäller samma som för kavajen, ju högre procent ull desto bättre. Och söker du jeans som skall tjäna många år framöver så bör du söka så låg procent av elastan, eller också kallat stretch som möjligt. Jeans med stretch i tappar ofta formen och slits snabbare.

I vårt tidigare inlägg går vi igenom hur du vårdar dina jeans så att de håller längre.

Checklista vid provning av byxor:

-Sitter grenen bra?
-Är midjan på rätt höjd?
-Benlängden är enklast att justera
-Är byxorna annars bra men för lösa i svanken går det att sy in

 

Välj rätt skjorta

En snyggt skräddad skjorta med smickrande skärning är en viktig bas i alla garderober, mäns som kvinnors. Viktigast här är att söka efter en skjorta i hög kvalitet och i en nyans som passar dig. Söker du en mera skräddad look? Undvik modeller med veck på skuldrorna och sök modeller med sömmar i ryggen. Ju fler sömmar, desto mera form blir det i skjortan. Det mesta går att sy om på en skjorta, som längd och ärmlängd, passform i rygg och illasittande axlar. Vanligaste och minsta justeringen som gör störst skillnad är ändå att låta sy in ryggen, det gör enorm skillnad för din siluett. Och lämna inte den annars perfekta skjortan oköpt bara för att ärmarna är på tok för långa. Det går att korta av skjortärmar utan att skjortans stil ändras.

Checklista vid provning av skjorta:

-Känns kvaliteten hållbar?
-Skjortärmar går att korta av snyggt om de är för långa
-Om skjortan är lös i ryggen går det alltid att låta sy in

Välj rätt festklänning

Hittar du inte dina drömmars klänning, sök efter en modell som är närmast det du söker. Kanske det går att lägga till ärmar? Går midjebandet att byta ut? Kanske går det att lägga till ett lager tyg, ta bort eller lägga till några detaljer? Köp gärna en lite för stor än för liten klänning. Det är i regel alltid enklare att förminska än att förstora.

Om klänningen har en styv korsettdel med inbyggda kupor, testa att prova klänningen utan BH. Vill du ändå ha BH under för extra stöd, be om hjälp i en special underklädesaffär. Det viktigaste är att klänningen är modellmässigt nära vad du tänkt dig, och att kupstorleken är rätt för dig. Att sy om kupstorleken i en brudklänning kan bli ett kostsamt projekt, och är inte ens möjligt i alla modeller. De flesta snabbmodekedjor planerar tyvärr inte kläderna så att de enkelt skall kunna storleksjusteras. Om din klänning är för liten kan en alternativ lösning ibland vara att ta bort dragkedjan och lägga till snörning i ryggen.

Kjollängden på fest och brudklänningar är ofta sydda med så kallad rålängd. De är för långa för även de längsta kvinnor med höga klackar och orsaken är egentligen logisk. Den formellt korrekta längden på en långklänning skall sluta precis ovanför golvet. Därför behöver de flesta långklänningar kortas av för att passa just din längd. Men innan din klänning kan tas upp behöver du hitta de rätta skorna. Seriösa sömmerskor fållar sällan upp långklänningar utan rätt skor för att kunna garantera ett bra resultat. Knälånga klänningar kan också ge ett helt annat intryck bara av att korta fållen några centimeter.

Checklista vid provning av festklänning:

-Kolla att kupstorleken är rätt på korsettdelen
-Längden är enklast att justera
-Köp skorna innan klänningen kan fållas upp

 

Vi hoppas denna guide hjälper dig välja rätt kläder

Gillade du detta inlägg och kommer att ha nytta av det nästa gång du behöver komplettera din garderob? Dela gärna vidare inlägget till dina vänner!

Blev du inspirerad? Följ vårt instagramkonto @restyle.fi för regelbundna tips mot en hållbarare garderob!

 

Maria ’Mia’ Holm, RESTYLE by Mia

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!