Så får du favoritjeansen att hålla längre

Så får du favoritjeansen att hålla längre

 

De flesta av oss har väl haft ett par favoritjeans som repat upp på något opassligt ställe. Många är vi också som tvättat sönder våra jeans så att de tappat spänst och färg. Och vad skall man tänka på när man köper nya jeans? Läs våra experters bästa jeans tips på hur du vårdar och tvättar jeans så att de håller längre!

 

Planera dina klädinköp

Undvik impulsköp! Vad är dina behov? Fundera först vilken typ av jeans passar just din kroppstyp? Vilken färg kan du lätt kombinera med resten av din garderob? Trivs du i jeans med eller utan stretch? Prova, prova, prova tills du hittar en bekväm modell och ta gärna hjälp av personalen. Se på helheten, tex längden är lätt att justera i efterhand. När du hittat rätt par jeans för dig kommer de att glädja dig i många år och inte lämna oanvända i garderoben.

Tvätta jeans kallt och sällan

Vårt råd är att tvätta så sällan som möjligt. Oftast räcker vädring ute i frisk luft, i ett fuktigt badrum eller en bra steamerför att fräscha upp. Använd en bra klädborste eller fläckborttagare på små fläckar direkt istället för att tvätta hela plagget. Sväng jeansen på avigt, stäng dragkedja och knapp och det allra viktigaste är: tvätta i kallt vatten. Undvik sköljmedel men använd gärna vinäger, det hjälper till att behålla färgen. För varmt vatten sliter på jeansen och de tappar formen, speciellt om de innehåller elastan. Oftast räcker 30 grader bra. Häng upp jeansen att lufttorka.

Låt måttanpassa jeansen

Jeans kan krympa i första tvätten så kom ihåg att tvätta före du låter sy om dina jeans. Det lönar sig alltid att låta fålla upp nya jeans till rätt längd, då minimerar du risken att nöta hål i fållen eller att fula veck uppstår vid uppvik. Och hur roligt är det att ha jeans som inte sitter som de ska? En duktig sömmerska med erfarenhet av jeans kan hjälpa dig med att sy in i midjan enligt dina mått och korta av längden utan att förstöra original slitningen nere i fållen.

Låt reparera javoritjeansen

När hål uppstår efter regelbunden användning lönar det sig alltid att reparera och på så vis avsevärt förlänga livslängden på jeans. Det finns många olika typer av lagningstekniker till jeans. Gillar du synliga lappar, handbroderade mönster eller så osynliga lagningar som möjligt? Anlitar du en professionell syateljé med erfarenhet av jeans kan de hjälpa dig med att tex reparera hål i grenen med nästan osynligt resultat, byta ut fickpåsar mot ett hållbarare tyg, byta blixtlås, sy fast bälthällor som lossnat. Vi reparerar även jeans via postorder! Fyll i vårt kontaktformulär och berätta hur vi kan hjälpa dig.

Återbruk, Restyling och Återvinning

Återbuka genom att ge dem vidare när du inte längre använder dem, byt med en kompis eller sälj på second hand. Är jeansen så slitna att sömmerskan inte längre kan lappa ihop dem? Kanske de kan restylas till något nytt, tex en tygkasse? Då återstår återvinning. Idag utvecklas textil- och fiberåtervinning i snabb takt, men tyvärr återvinns ännu bara en bråkdel av textilavfallet då det är svårt att separera de olika materialen i kläderna.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!