Shoppa nytt med hållbarhet i åtanke

Hur handlar man nytt så hållbart som möjligt?

Vid nyköp är det bättre att satsa på färre noggrant utvalda plagg i bra kvalitet och tidlös modell, än att köpa många billiga plagg i senaste mode som bara funkar en säsong och oftast ändå tappar formen i första tvätten. Har man detta i åtanke undviker man impulsköp och sparar både tid, pengar och miljö!

Garderobs detox


Det bästa vore ju att inte behöva köpa så mycket nytt, utan att kunna använda det man har så länge som möjligt. Därför vill jag att Sandra får kika genom min garderob på förhand för att få en helhetsbild. Vad har jag redan hemma som funkar, och vad som saknas för en fungerande helhet? De plagg som faktiskt används och passar stil och färgmässigt visar Sandra hur jag kan använda tillsammans på nya sätt. Att shoppa nytt i egen garderob var en intressant upplevelse och gav många aha-moments, nu får jag mera användning av de plagg jag redan äger när jag kan kombinera dem på nya vis.

Kläder som behöver repareras eller sys om för att passa åker såklart iväg till syateljén. Utdaterade men hela plagg kan säljas vidare eller skänkas bort, men kom ihåg att kläder alltid bör vara hela och rena före de förs till klädinsamling. Eller så kan man ju alltid göra en rolig grej och ordna en klädbytardag med några kompisar!

Shoppa med stylist

Detta är verkligen vardagslyx på hög nivå! Sandra hade på förhand plockat fram alla kläder, och hade satt god tid på att läsa genom alla materiallappar i plaggen. Jag är nämligen ganska kräsen och trivs bäst i plagg av naturmaterial, konstmaterial andas sämre och kan bli svettigt att bära. Jag får prova många nya outfits, och blir positivt överraskad av det Sandra plockat fram. Slutligen blev det mest basplagg i bra kvalitet som jag vet att verkligen kommer bli flitigt använda.

Kläder som sitter och känns bra är kläder som används

Efter shoppingen blev det såklart en tur via syateljén för att låta korta av byxben och jackärmar till passlig längd. En bra regel är att alltid gå via en syateljé efter klädinköp, så att en yrkeskunning sömmerska kan justera passform och längd så att kläderna sitter som de ska från början och faktiskt kommer i användning. Har du också anlitat VOGA Styling erbjuds rabatt på sömnaden hos oss.

Hur skall man då vårda kläderna så de håller så länge som möjligt?

Vi tvättar våra kläder alltför ofta i onödan. Mindre fläckar kan med fördel tas bort med fläckborttagare istället för att genast tvätta hela plagget i tvättmaskin. Ylle är lättskött och oftast räcker det med vädring i ett fuktigt utrymme så blir det fräscht igen. Jag tycker om Fiini Naturallys ekologiska tvättpulver och ätikka som är giftfria och parfymfria. En bonus är att ätikkan samtidigt rengör tvättmaskinen samt att de är lokalt tillverkade. Du hittar deras produkter i vår butik och webshop.

Går kläderna sönder, lönar det sig alltid att låta reparara för att ge plagget en längre livslängd. Ju längre ett plagg används, desto mindre miljöpåverkan!

Innehåller plaggen syntet såsom tex polyester, fleece eller akryl använder jag en Gyppyfriend tvättpåse som samlar upp mikroplasten som annars skulle åka med tvättvattnet vidare ut till sjöar och vattendrag. Kläderna slits mindre när de tvättas i tvättpåse, och håller därmed längre. Smart grej, eller hur? Läs mer och köp din här.

 

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!