Kymmenen vaatehuoltovinkkiä asiantuntijoilta!

1. Pese uudet vaatteet ennen käyttöä

Uudet tekstiilit, kuten vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet, sisältävät usein kemikaaleja, ja ne tulisi siksi aina pestä ennen käyttöä. Valitettavasti allergeeneja ja syöpää aiheuttavia aineita, kuten formaldehydiä ja ftalaatteja, käytetään edelleen tekstiiliteollisuudessa. Vaatteet voivat myös kutistua ensimmäisessä pesussa, joten muista pestä vaatteet ennen kuin jätät ne ompelijalle muokattaviksi. Tule mukaan luomaan positiivista muutosta – kysy vaatekaupalta ympäristösertifikaateista!

2. Noudata pesuohjeita

Jos vaatteet eivät ole kovin likaisia, ne voidaan pestä viileämmässä lämpötilassa, muuten pesuohjeita on noudatettava. Elastaania sisältäviä vaatteita ei saa koskaan pestä yli 30 asteen lämpötilassa, eikä niitä saa kuivata kuivausrummussa, koska elastaanikuidun joustavuus heikkenee korkeissa lämpötiloissa. Pese vain täysiä koneellisia, sekä pese tummat ja vaaleat vaatteet erikseen äläkä yliannostele pesuainetta. Herkille materiaaleille, kuten villalle, silkille ja tekokuiduille, sopivat nestemäiset pesuaineet paremmin. Sulje vetoketjut ja käännä vaatteet nurin kulumisen vähentämiseksi.

3. Silitä pölyt pois

Tiesitkö, että kun silität vaatteesi, niiden kuidut tasoittuvat ja siten ne kestävät hyvinä pidempään? Muista kuitenkin silittää vain puhtaita, pestyjä vaatteita, sillä tahrat ja hajut voivat muuten pinttyä vaatteisiin. Herkät kankaat silitetään nurjalta puolelta. Silitetyt vaatteet näyttävät myös paljon siistimmältä ja antavat hyvän vaikutelman sinusta.

4. Säilytä fiksusti

Jos vaatteet jäävät kasoiksi lattialle, kankaan kuidut rikkoutuvat, ja vaatteet kuluvat rikki nopeammin kuin jos niitä säilytettäisiin viikattuna tai henkarilla. Henkareille ripustetut vaatteet pysyvät helposti puhtaina ja rypyttöminä. Villapaidat ja neuleet tulee aina viikata, jotta ne eivät roiku ja menetä muotoaan. Vuodenaikojen vaihtuessa laita säilöön vaatteet, joita ei tule käytetyksi pitkään aikaan, jotta saisit tilaa vaatekaappiisi. Vaatekaappiin voi laittaa seetripuuta, joka suojaa vaatteita koilta ja muilta tuholaisilta.

5. Käytä nypynpoistajaa

Ajattele, että jokin niin pieni kuin nyppy voi tehdä niin suuren eron! Nyppyjä saaneita vaatteita ei tarvitse enää hävittää, vaan ne muuttuvat sileiksi nypynpoistajan avulla. Oletko kokeillut?

6. Korjauta

Kun vaatteet menevät rikki, ne kannattaa korjata, jotta niillä olisi pidempi käyttöikä. Mitä pidempään vaatetta käytetään, sitä pienempi on sen ympäristövaikutus! Säilytä kaapissasi kassia, johon laitat puhtaat korjattavat tai muokattavat vaatteet. Aina kun eteesi sattuu vaate, jossa on esimerkiksi nappi irtoamassa, vetoketju rikki, liian pitkät hihat tai helma tai jotka eivät yksinkertaisesti istu päällesi hyvin, laita se kassiin. Jos sinulla ei ole aikaa tai taitoa korjauksiin, tue paikallista ompelijaa! Lue lisää ompelupalveluistamme täältä.

7. Pese vähemmän

Pesemme vaatteitamme ihan liian usein! Pidennä vaatteittesi käyttöikää sekä estä niiden kuluminen ja värien haalistuminen pesemällä viileämmässä lämpötilassa ja harvemmin. Käytä tahranpoistoainetta suoraan pienille tahroille sen sijaan, että peset koko vaatteen pesukoneessa. Oletko kokeillut sappisaippuaa tai Fiini Naturallyn tahranpoistostickiä? Tuuletus ulkona raikkaassa ilmassa tai kosteassa kylpyhuoneessa riittää yleensä vaatteen raikastamiseen.

8. Pysäytä mikromuovi pesupussilla

Vaatteet kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään, kun ne pestään pesupussissa. Jos vaatteesi on tehty fleecestä tai muusta tekokuituisesta kankaasta (kuten Softshell tai Gore-Tex), käytä Guppyfriend-pesupussia. Pussi kerää mikromuovin, jotka muuten kulkeutuisi pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta aina mikro-organismeihin, vesilintuihin ja kaloihin asti. Fiksu juttu, vai mitä? Lue lisää ja osta omasi täältä.

9. Vähennä huuhteluainetta

Huuhteluaine pehmentää pyykkiä ja poistaa sähköisyyttä, koska se sisältää aineita, jotka kiinnittyvät tekstiilikuituihin. Monet ihmiset kuitenkin saavat allergisia oireita näistä huuhteluaineiden kemikaaleista ja hajusteista. Elastisia tekokuituja (esim. spandex) sisältävät vaatteet, kuten strechfarkut ja rintaliivit, on helppo tuhota huuhteluaineella, koska se rikkoo kuidun joustavuuden. Huuhteluanetta ei myöskään tulisi käyttää pyyhkeissä, koska se heikentää imukykyä.

10. Käytä etikkaa pyykinpesussa

Käytä etikkaa huuhteluaineen sijaan. Etikalla on samat hyvät ominaisuudet kuin huuhteluaineella, mutta se ei tartu tekstiileihin eikä aiheuta allergioita. Bonuksena etikka puhdistaa myös pesukoneen. Tee oma pyykkietikka sekoittamalla 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä. Säilytä lasipullossa ja lisää muutama ruokalusikallinen huuhteluainelokeroon pesun yhteydessä. Me laiskat voimme toki ostaa Fiini Naturallyn paikallisesti tuotettua pyykkietikkaa. Pesuainejäämien poistamiseksi pesukone voidaan puhdistaa käyttämällä se tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla etikan tai sitruunahapon kanssa vähintään kerran vuodessa.

EKOLOGINEN VAATEHUOLTO

Oikealla hoidolla vaatteesi kestävät paljon pidempään! Löydä oikea tarvikkeet tänään.
Osta nyt

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!