Uuden ostaminen vastuullisesti

Miten ostaa uutta mahdollisimman kestävästi?

Uutta vaatetta hankkiessa on parempi satsata muutamaan hyvälaatuiseen ja ajattomaan vaatekappaleeseen, kuin ostaa paljon halpoja uusimman muodin mukaisia vaatteita, joita käytetään pahimmillaan vain kerran, ja jotka yleensä menettävät muotonsa ensimmäisessä pesussa. Kun pitää tämän mielessä, on helpompi välttää heräteostoksia sekä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä!

Vaatekaapin detox


Parastahan olisi, jos ei tarvitsisi ostaa niin paljoa uutta, vaan voisi käyttää sitä mitä jo omistaa niin kauan kuin mahdollista. Siksi halusin, että Sandra käy vaatekaappini sisällön etukäteen läpi ennen shoppailureissua. Mitä käyttökelpoista vaatetta minulla on jo, ja mitä puuttuu toimivasta kokonaisuudesta? Sandra näytti, kuinka niitä vaatteita, jotka sopivat minulle tyylin ja värien suhteen, voisi käyttää yhdessä ja erikseen uusilla tavoilla. Omassa vaatekaapissa shoppailu oli mielenkiintoinen kokemus ja antoi monta aha-elämystä. Nyt minulla on enemmän käyttöä jo omistamilleni vaatteille, koska voin yhdistellä niitä uusilla tavoilla.

Vaatteet, joita pitää korjata tai muokata, voidaan viedä ompelimoon. Vanhentuneet, mutta ehjät vaatteet voidaan myydä tai lahjoittaa, mutta muista, että vaatteiden tulee olla puhtaita ja ehjiä ennen vaatekeräykseen viemistä. Tai voihan sitä aina järjestää hauskan vaatteiden vaihtoillan ystävien kanssa!

Shoppaile stylistin kanssa

Tämä todellakin on arkipäivän luksusta! Sandra oli etukäteen etsinyt minulle vaatteita, ja oli viettänyt hyvän tovin lukemalla kaikki pesu- ja materiaalilaput eri vaatteista. Olen nimittäin melko nirso ja viihdyn parhaiten luonnonmateriaaleissa. Tekokuituiset vaatteet eivät hengitä, ja niiden käyttö voi olla epämiellyttävän hikistä. Yllätyin positiivisesti siitä, mitä Sandra oli poiminut minulle, ja sain sovittaa monta uutta asukokonaisuutta. Lopulta päädyin hyvälaatuisiin perusvaatteisiin, joita tiedän käyttäväni todella paljon.

Istuvat ja mukavat vaatteet ovat vaatteita, joita käytetään

Shoppailun jälkeen lähdimme alexandra&mia-ompelimooni lyhennyttämään housujen lahkeet ja jakun hihat sopivan pituisiksi. Kannattaa käydä vaateostoksien jälkeen ompelimossa, jotta ammattitaitoinen ompelija voi muokata istuvuutta tai pituutta siten, että vaatteet istuvat niin kuin pitää ja tulevat todellakin käytetyiksi. Jos olet myös käyttänyt VOGA stylingin palveluita, saat alennusta meiltä a&m:ssa.

Kuinka vaatteita tulisi huoltaa, että ne kestävät mahdollisimman kauan?

Pesemme vaatteitamme liian usein tarpeettomasti. Pienet tahrat voidaan poistaa tahranpoistoaineella sen sijaan, että vaate heitettäisiin heti pesukoneeseen. Villaa on helppo hoitaa, ja usein sille riittääkin pelkkä tuuletus kosteassa tilassa (esim. kuuman suihkun jälkeen kylpyhuoneessa), että se tulee taas raikkaaksi. Pidän Fiini Naturallyn ekologisesta pesupulverista ja etikasta, joissa ei ole hajusteita tai lisättyjä kemikaaleja. Bonuksena etikka pitää pesukoneen puhtaana. Löydät isokyröläisen Fiini Naturallyn tuotteita liikkeestämme sekä verkkokaupastamme. 

Jos vaate menee rikki, kannattaa se korjauttaa, jotta sitä voi käyttää kauemmin. Mitä kauemmin vaatetta käyttää, sitä pienempi ympäristövaikutus!

Jos vaate on tekokuitua, kuten polyesterfleeceä tai akryylia, käytän Guppyfriend-pesupussia, joka kerää mikromuovin niin ettei se päädy huuhteluveden mukana vesistöihin. Vaatteet myös kuluvat vähemmän, kun ne pestään pesupussissa, ja näin ollen kestävät pitempään. Fiksua vai mitä? Lue lisää ja osta omasi täältä.

Tämä ihana sunnuntai huipentui Sandran stailaukseen ja valokuvaukseen. Mitäs pidät?

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!