Textilfibrer

TEXTILFIBRER

Känner du till de vanligaste material som våra kläder är gjorda av? Här kommer en lista med några korta snabba fakta om olika textilfibrer och deras egenskaper och användningsområden. Kanske kan du briljera i Trivial Pursuit med din nyvunna kunskap! Denna populära faktalista är framtagen av RESTYLEs klädvårdsecperter och kan även köpas som snygg och minimalistisk väggposter.

 

NATURFIBER -VÄXTFIBER

 

BOMULL

Bomull håller länge, kan tvättas varmt, skrynklar lätt, är stryktåligt och fläckar lossnar oftast lätt. Framställning av bomull kräver dock stora resurser vatten och kemikalier.

LIN

Linfibern kommer från stjälken på linet och tyget kallas för linne. Linne är ett miljövänligt material som är slitstarkt, glansigt, lite styvt, har bra värmeledningsförmåga och känns svalt.

JUTE

Jutefibrer utvinns ur corchorus-plantor som växer i tropiska länder. Jute är miljövänligt och biologiskt nedbrytbart och används till allt från säckväv, rep, mattor till kläder.

HAMPA

Hampa är klimatsmart, hållbart, tåligt och har antibakteriella egenskaper. Hampa är mer slitstarkt och vattenabsorberande än bomull. Som material påminner det om lin, lite grovt men hittas även i tunnare klädesplagg.

NATURFIBER -DJURFIBER

 

ULL

Ull är själva fibern och ylle är tyget. Ull kommer från får och är ett förnybart, naturligt och hållbart material. Ylleplagg är värmereglerande och fuktledande och håller dig därför varm och torr, sommar som vinter.

SILKE

Silkestrådar från silkeslarven vävs till tyg som kallas siden. Siden är lätt och svalt med vacker glans. För att testa om ett tyg är äkta siden kan du göra ett brännprov: en boll betyder syntetfiber men blir det till aska är det äkta siden.

 

KONSTFIBER -REGENATFIBER

 

VISKOS

Framställs genom att i en kemisk process omvandla cellulosa (trämassa) till textilfiber. Viskos andas, har fint fall och är behagligt mot huden. Kan dock krympa, är skört i vått tillstånd och skrynklar lätt.

LYOCELL

Lyocell eller tencel tillverkas av cellulosa men är ett miljövänligare alternativ till viskos. Har vacker glans och fall som siden men är inte lika känsligt för fläckar och är mera slitstarkt. Andas och känns skönt mot huden.

KUPRO

Kupro görs av biprodukter från bomulls- framställning. Kläder som innehåller kupro är lättskötta, kan tvättas i maskin och skrynklar obetydligt.

MODAL

Modal påminner om viskos men framställs alltid av bokträ. Modal är en ekologisk och stark fiber som inte krymper.

KONSTFIBER -SYNTETFIBER

 

POLYESTER

Polyester tillverkas av olja och fibern bryts inte ner på naturlig väg i naturen. Håller länge färg och passform, men känns svettigt och måste tvättas ofta. Använd tvättpåse som samlar upp mikroplast när du tvättar syntetfiber för att undvika mikroplast i våra sjöar och vattendrag.

POLYAMID

Polyamid, eller nylon, utvinns ur plast. En slitstark och elastisk fiber som torkar snabbt och inte skrynklar. Används ofta som förstärkare i kombination med svagare fibrer. Släpper mikroplast vid tvätt.

ELASTAN

Elastan, eller lycra, är mycket elastiskt och kan tänjas upp till sex gånger ursprunglig längd. Elastan kombineras ofta med andra fibrer och hittas i underkläder, sportkläder, jeans m.m. Elasticiteten försämras dock av ålder samt värme, så tvätta svalt i 30°C om möjligt.

AKRYL

Akryl görs av plast i en resurskrävande process. Materialet är känsligt för värme vid tvätt och får ofta noppor. Akryl hittas ofta i stickade plagg för att det är billigt, men akryltröjor värmer inte, andas inte och noppas väldigt lätt. Äkta ull är alltid ett bättre alternativ.

 

TEXTILFIBRER SOM VÄGGPOSTER

 

Textilfibrer postern är en perfekt present till inflyttning, flytta hemifrån-gåva, eller till den klädintresserade. Lär dig hitta rätt i textil och material djungeln med denna kunskapstavla. I serien med klädvårdsposters finns även Tvättsymboler, Klädvårdstips och Fläckborttagning.

© RESTYLE.fi

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!