FLÄCKBORTTAGNING

FLÄCKBORTTAGNING

Hur tar man bort de vanligaste typerna av fläckar på kläder? Här listar vi korta, enkla och beprövade husmorstips som faktiskt fungerar. Vad som gäller de flesta fläckar oavsett hur de uppstått, är att agera snabbt då färska fläckar lossnar lättare. Ibland behövs flera behandlingar och också maskintvätt efteråt. En bra fläckborttagningssticka eller galltvål biter också på väldigt många olika sorters fläckar. Dessa smarta tips är framtagna av RESTYLEs klädvårdsexperter och finns även att köpa som digital eller färdigt printad väggposter.

VIN

Skölj snabbt fläcken med vatten och strö sedan på rikligt med salt, låt ligga i cirka 30 minuter och skrapa sedan bort saltet. Har du inte salt kan du hälla på vitt vin, mineralvatten eller kokande varm mjölk. Galltvål funkar också det allra mesta.

TUGGUMMI

Lägg hela plagget i frysen några timmar. När det frusit skrapar du snabbt bort tuggummit med en nagel eller sked innan det hinner tina upp. Skrapa försiktigt så att du inte skadar plaggets fibrer.

TOMAT

Solen bleker effektivt bort barnmatsfläckar och tomatbaserade fläckar. Häng bara ut plagget i solen över dagen! Ett annat tips är att använda ett milt blekande ämne som citronsaft eller utspädd ättika.

BLOD

Det bästa är att skölja direkt med iskallt vatten. Har fläcken hunnit torka kan du prova blötlägga i kallt vatten med salt över natten.

KAFFE

Skölj med kallt vatten om fläcken är färsk. Strö potatismjöl eller salt på fläcken. Torkade fläckar: doppa i kokande vatten. Eller bred en pasta av matsoda och vatten på fläcken och torka bort med fuktig trasa efter 30 minuter.

BÄR

Häll kokande vatten på fläcken tills den försvinner. Funkar även på ull som tål hett vatten sålänge du undviker friktion eller gnuggning. Blåbärsfläckar blötläggs i surmjölk och tvättas därefter som vanligt.

SMINK

Med en klädborste borstar du enkelt bort puder och deodorantmärken. Till det mesta annat funkar galltvål fint, vät fläcken och gnugga in tvålen, låt verka ca 30min och skölj. Upprepa vid behov.

FETT

Strö potatismjöl på fläcken, låta mjölet suga upp oljan över natten och tvätta sedan som vanligt. En annan metod är att blanda lika delar matsoda och vatten, gnugga in på fläcken, låt verka en stund och tvätta sedan som vanligt.

SVETT

Gnugga fläcken med en blandning av ättika och lite vatten, låt verka i 15 minuter och tvätta som vanligt.

GRÄS

Lägg vanlig vit tandkräm på fläcken, borsta med en tandborste och tvätta med lika delar vatten och ättika.

 

Kom ihåg!

Agera snabbt, färska fläckar lossnar oftast lättare. Ibland behövs flera behandlingar och också maskintvätt efteråt. En bra fläckborttagningssticka eller galltvål biter också på många av fläckarna ovan. Är du osäker om materialet tål behandlingen, prova försiktigt först på ett osynligt ställe.

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!