Kuidut

KUIDUT

 

LUONNONKUIDUT -KASVIKUIDUT

 

PUUVILLA

Puuvilla on kestävä kuitu, joka voidaan pestä kuumassa, ja tahrat on yleensä helppo saada pois. Puuvillan tuotannossa kuluu paljon vettä ja kemikaaleja.

PELLAVA

Pellava on ympäristöystävällinen materiaali. Se on kestävä, kiiltävä ja jämäkkä kuitu. Pellava johtaa hyvin lämpöä ja se tuntuu viileältä iholla.

JUUTTI

Juutti on ympäristöystävällinen ja biohajoava kuitu. Siitä valmistetaan kaikkea säkkikankaasta köysiin, mattoihin ja vaatteisiin. Juuttikuitua saadaan trooppisissa maissa kasvavasta Corchorus -kasvin rungosta.

HAMPPU

Hamppu on ilmastoystävällinen ja kuitu, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia. Se on puuvillaan verrattuna kestävämpää ja imee enemmän vettä. Materiaalina se on pellavan kaltainen, hieman karkea kuitu. Hampusta valmistetaan myös vaatteita.

LUONNONKUIDUT -ELÄINKUIDUT

 

VILLA

Villaa saadaan lampaista kerimällä. Se on uusiutuva, luonnollinen, monipuolinen ja kestävä materiaali. Villavaatteet säätelevät lämpöä ja siirtävät kosteutta. Villavaatteet sopivat sekä kesään että talveen!

SILKKI

Silkkiperhosen toukkien tuottamista kuiduista kudotaan silkkikangasta. Silkki on kevyttä ja kiiltää kauniisti. Aitouden voi testata polttotestillä: synteettinen kuitu palaa kovaksi palloksi, kun taas aidosta silkistä jää hajoava tuhka.

TEKOKUIDUT -MUUNTO KUIDUT

 

VISKOOSI

Viskoosi valmistetaan selluloosasta (puumassasta). Viskoosikangas on hengittävää, laskeutuvaa ja tuntuu miellyttävltä ihoa vasten. Se voi kutistua ja on märkänä haurasta.

LYOCELL

Lyocell (kauppanimi Tencel) valmistetaan selluloosasta, mutta ympäristöystävälli-semmin kuin viskoosi. Sillä on pitkälti samat ominaisuudet kuin viskoosilla, mutta se on noin kaksi kertaa viskoosia vahvempaa.

KUPRO

Kupron raaka-aineena käytetään puuvillatuotannon sivutuotteena saatavaa selluloosaa. Kuproa sisältävät vaatteet ovat helppohoitoisia, konepestäviä ja rypistyvät vähän

MODAALI

Modaali muistuttaa ominaisuuksiltaan viskoosia, mutta sen selluloosan raaka-aine on pyökkipuuta. Modaali on ekologinen ja luja kuitu, joka ei kutistu.

 

TEKOKUIDUT -SYNTEETTISET KUIDUT

 

POLYESTERI

Polyesteri valmistetaan öljystä ja siitä irtoaa mikromuoveja pesussa. Polyesteri on vahvaa ja kimmoisaa, ja se hylkii vettä ja on siksi hiostava päällä. Sitä sekoitetaan usein muihin kuituihin tuomaan lujuutta.

POLYAMIDI

Polyamidi tunnetaan myös nimellä nylon. Polyamidi on kestävä ja joustava kuitu, joka kuivuu nopeasti eikä rypisty. Usein sitä käytetään muiden kuitujen kanssa. Pesussa siitä irtoaa mikromuoveja.

ELASTAANI

Elastaani eli lycra on erittäin joustavaa – se voi venyä jopa kuusi kertaa alkuperäisestä pituudesta ja palautua. Elastaania sekoitetaan usein muihin kuituihin esim. alus- ja urheiluvaatteissa sekä farkuissa. Joustavuus heikkenee kuumassa pesussa.

AKRYYLI

Akryyli on öljypohjainen kuitu, jonka valmistus vaatii paljon energiaa ja kemikaaleja. Akryylillä on villamaisia ominaisuuksia, mutta se on edullisempaa ja nyppyyntyy herkemmin. Se ei myöskään hengitä kuten villa.

 

© RESTYLE.fi

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!