KLÄDVÅRDSTIPS

KLÄDVÅRDSTIPS

Blir dina kläder snabbt utslitna och känns noppiga, illasittande och du vet inte riktigt hur du ska ta tag i saken? Här har våra klädexperter på RESTYLE listat våra allra bästa tips för att hjälpa dig komma igång. För att kläder värda att bäras är också värda lite omtanke tycker vi! Om du gillar listan så finns den även att köpa som snygg minimalistisk väggposter i både digitalt och utprintat format. 

 

SMART ATT HA HEMMA:

  • Sykit för att själv kunna reparera små hål och sömmar då olyckan är framme
  • Klädborstar i både mjukare och grövre borst för att vårda och rengöra kläder, speciellt stickat, ylleplagg, kostymer
  • Steamer för att snabbt fräscha upp kläder och förlänga tvättavståndet
  • Noppborttagare. Om du behöver noppmaskin, noppkam eller noppsten beror på vilka kläder du har i din garderob.
  • Vädringslina utomhus, på balkongen eller i badrummet.

 

BORSTA

Borstning med kvalitets klädborste vårdar, rengör och tar bort damm, smuts, ludd och hår som samlats i kläder och förhindrar även att noppor uppstår. Undvik tejprullar som kan lämna klisterrester på kläderna som då drar till sig ännu mera damm.

STEAMA

Steaming reducerar dålig lukt, dödar bakterier, fräschar upp och slätar ut kläder. Genom att steama mer och tvätta mindre håller kläderna färg och form längre. Det är ett enklare alternativ till strykjärn och lämnar inte strykmärken på kläderna.

VÄDRA

Att hänga ut kläder och textil på vädring fräschar upp och kan ersätta en tvätt, men kom ihåg att vädring inte kan få bort kraftig svettlukt eller fläckar. Speciellt ylleplagg kan och bör vädras. Har du inte möjlighet att vädra utomhus, funkar också ett fuktigt badrum fint.

TVÄTTA

Läs tvättanvisningarna. Ofta kan svalare temperaturer användas, speciellt stretchiga kläder bör tvättas svalt för att hålla formen. Byt ut sköljmedlet mot tvättätikka och använd tvättpåse som samlar upp microplast vid tvätt av syntetkläder. Torkbollar i ull sparar energi vid torktumling.

REPARERA

Kläder värda att användas är alltid värda att repareras. Reservera en hylla eller påse i garderoben för rena men söndriga, noppiga eller illasittande kläder som behöver åtgärdas. Planera in en reparationsdag eller besök en sömmerska. Det mesta går faktiskt att reparera.

PLANERA

Vilka plagg fattas i din basgarderob, skriv ner och håll dig till inköpslistan för att undvika impulsköp. Fundera hur plaggen kan kombineras och vilka typer av plagg du ofta använder. Långsiktigt lönar det sig alltid att satsa på färre plagg i bättre kvalitet.

NOPPA

Noppor kan till viss mån förhindras genom klädborstning. Släng inte bort noppiga kläder, de blir som nya med rätt verktyg! Använd noppkam till cashmere och andra ömtåliga material, noppsten till grovt ylle och till det mesta annat funkar en kvalitets noppmaskin fint.

FÖRVARA

Lägg undan rena och torra kläder ur säsong för att frigöra utrymme och ge översikt i garderoben. Förvara alltid stretchiga kläder vikta så att de inte hänger ut sig i axlarna. Placera alltid cederträ eller lavendel i garderoben för att hålla skadeinsekter som mal och pälsängrar borta.

CIRKULERA

Var med och snabba upp övergången till en cirkulär ekonomi genom att tänka second hand i första hand. Istället för att köpa nytt kanske du kan vårda, reparera, låna, byta eller hyra dina kläder? Tillsammans gör vi skillnad!

RESTYLA

Kläder som inte sitter bra och som förblir oanvända kan alltid sys om till något nytt. Har du inte tid och kunskap själv, ta med kläderna till en professionell sömmerska. Hon ger förslag på hur kläderna kan restylas till nya skräddarsydda favoritplagg.

 

KOM IGÅNG!

Är du intresserade av att kickstarta din klädvårdsrutin med bra verktyg hittar du alla produkter för att komma igång här i vårt klädvårdsalbum.

 

ALLA KLÄDVÅRDSTIPS SOM POSTER

Alla dessa tips snyggt paketerade som en väggposter hittar du genom att klicka på denna text.
I serien med klädvårdsposters finns även Tvättsymboler, Fläckborttagning och Textilfibrer.

Klädvårdstips poster restyle by mia

Subscribe To Our Newsletter

Hello Restyler, sign up and join our journey towards sustainable fashion!